Hovedsiden

Liten annonse
  Amnesty kritisk til IOC-svar om hijabforbud: – Strider mot egne forpliktelser og verdier

  Kilde: NRK - Sport | Publisert: (onsdag 17. juli 2024 KL:13.44)
  amnesty international går hardt ut mot ioc etter at de i et brev sa at de ikke vil oppfordre franske myndigheter til å oppheve hijabforbudet før ol i paris. i en artikkel skriver amnesty at forbudet har skapt en «uholdbar situasjon» der ol-vert frankrike bryter flere menneskerettighetsforpliktelser. det inkluderer ifølge organisasjonen verdier og forpliktelser som er fastsatt av den internasjonale olympiske komité (ioc) selv. amnesty hevder i en rapport at forbudet «avslører franske myndigheters diskriminerende hykleri og iocs svakheter». – å forby franske idrettsutøvere med sportshijaber å konkurrere i de olympiske og paralympiske leker gjør narr av påstandene om at paris-ol er det første likestillings-ol, og det avslører den rasistiske kjønnsdiskrimineringen som underbygger tilgangen til idrett i landet, tordner anna blus. blus tror forbudet kan få store konsekvenser. ntb har kontaktet ioc angående kritikken fra amnesty. i en epost svarer de blant annet følgende: «i ol er det ioc og de internasjonale forbundenes regler som er gjeldende. utøvere står fritt til å bruke hijab, slør og hodeskjerf i de olympiske landsbyene og på olympiske arenaer. i konkurranser bestemmes reglene av de relevante forbundene. i noen idretter er det restriksjoner knyttet til klær, inkludert men ikke begrenset til hijab, for å ivareta sikkerheten til utøverne». videre i artikkelen skriver amnesty at ioc, til tross for gjentatte krav, har valgt å ikke oppfordre franske myndigheter til å oppheve forbudet. organisasjonen påpeker at det franske hijabforbudet strider mot klesreglene til blant andre det internasjonale fotballforbundet (fifa), det internasjonale basketballforbundet (fiba) og det internasjonale volleyballforbundet (fivb). amnesty har undersøkt regelverket i 38 europeiske land, og de konkluderer med at frankrike er det eneste landet med et slikt forbud. «det olympiske charteret er ganske tydelig: rettighetene skal sikres uten diskriminering av noe slag. (...). likevel handler idrettsutøvere i samsvar med nasjonal kontekst. religionsfrihet tolkes ulikt, og dette gjenspeiler seg også i nasjonale tilnærminger til idretten. bruk av hijab, slør eller hodeskjerf er svært omdiskutert i mange land, både der det er obligatorisk, valgfritt og forbudt», skriver ioc til ntb. (ntb)

  Ruud klar for Laver Cup

  Kilde: NRK - Sport | Publisert: (onsdag 17. juli 2024 KL:10.48)
  casper ruud er tatt ut på det europeiske laget til laver cup i september. der får han med seg stjerner som carlos alcaraz og rafael nadal. det opplyser arrangøren av turneringen onsdag. det norske tennisesset er glad for nok en sjanse på det europeiske laget. – det er et privilegium å være en del av dette enestående laget og komme tilbake for en ny sjanse til tittelen i berlin. vi har noe ugjort, heter det fra ruud. verdenslaget vant laver cup de to siste sesongene. i tillegg til ruud, alcaraz og nadal skal også daniil medvedev, alexander zverev og stefanos tsitsipas representere det europeiske laget. björn borg er lagkaptein. turneringen spilles i berlin fra 20.–22. september. ruud er denne uken i aksjon i svenske båstad. der spiller han onsdag singlekamp mot brasilianske thiago monteiro, mens han senere skal i aksjon i double med rafael nadal. den spansk-norske duoen tok seg mandag videre fra 1. runde. tidligere i år vant ruud atp 500-turneringen i barcelona. han har i tillegg vært i tre finaler, deriblant i masters-turneringen i monte-carlo. i juni tok han seg til semifinale i roland-garros, der han tapte for zverev. (ntb)  Supertid fra Jæger - ny norsk rekord

  Kilde: NRK - Sport | Publisert: (søndag 14. juli 2024 KL:14.15)
  henriette jæger satte ny norsk rekord på 400 meter under stevnet resisprint i sveitsiske la chaux-de-fonds søndag. hennes nye rekord lyder på 49,85. hun endte som nummer to i selve løpet, kun slått av bahrainske salwa eid naser. vinnertiden hennes ble 49,66. den ble satt søndag under stevnet resisprint i sveitsiske la chaux-de-fonds. jægers tidligere rekord var 50,81, og ble satt under diamond league-stevnet bislett games tidligere i år. det har vært knyttet stor spenning til hvilken om jæger skulle løpe 200 eller 400 meter til sommerens ol i paris. tidligere denne måneden, etter at jæger hadde tatt gull på begge distansene i nm, bekreftet mor og trener unn merete jæger at valget har falt på 400 meter. tidligere i stevnet satte nederlandske femke bol europeiske rekord på 400 meter hekk med tiden 50,96.


  Fransk dommer i EM-finalen

  Kilde: NRK - Sport | Publisert: (torsdag 11. juli 2024 KL:12.44)
  francois letexier får ansvaret som hoveddommer når england og spania møtes i em-finalen søndag. franskmannen dømte sistnevnte i åttedelsfinalen mot georgia. det europeiske fotballforbundet (uefa) opplyser om dommervalget torsdag. letexier var sist i aksjon som hoveddommer da spania smadret georgia 4-1 i åttedelsfinalen. i gruppespillet dømte han tre kamper. polske szymon marciniak, som dømte champions league-finalen i 2023, er satt opp som fjerdedommer. franske jérôme brisard får hovedansvaret som var-dommer spania slo frankrike 2-1 i sin semifinale, mens england knuste nederlands finaledrøm med samme sifre etter en sen scoring. søndagens finale spilles på olympiastadion i berlin. (ntb)


Om 123Nyheter.no

123nyheter.no's kompliserte og automatiserte søkemotor-crawler er satt opp etter en rekke avanserte menneskelig manipulerte variabler som den arbeider kontinuerlig ut ifra. Ingen nettsteder kan betale seg høyere opp på treffsidene. Nettstedene hvor nyheters-overskriftene hentes fra, er håndplukket.

123nyheter.no utvikles
av Tveit MEDIA. »