Hovedsiden

Liten annonse
  Amnesty kritisk til IOC-svar om hijabforbud: – Strider mot egne forpliktelser og verdier

  Kilde: NRK - Sport | Publisert: (onsdag 17. juli 2024 KL:13.44)
  amnesty international går hardt ut mot ioc etter at de i et brev sa at de ikke vil oppfordre franske myndigheter til å oppheve hijabforbudet før ol i paris. i en artikkel skriver amnesty at forbudet har skapt en «uholdbar situasjon» der ol-vert frankrike bryter flere menneskerettighetsforpliktelser. det inkluderer ifølge organisasjonen verdier og forpliktelser som er fastsatt av den internasjonale olympiske komité (ioc) selv. amnesty hevder i en rapport at forbudet «avslører franske myndigheters diskriminerende hykleri og iocs svakheter». – å forby franske idrettsutøvere med sportshijaber å konkurrere i de olympiske og paralympiske leker gjør narr av påstandene om at paris-ol er det første likestillings-ol, og det avslører den rasistiske kjønnsdiskrimineringen som underbygger tilgangen til idrett i landet, tordner anna blus. blus tror forbudet kan få store konsekvenser. ntb har kontaktet ioc angående kritikken fra amnesty. i en epost svarer de blant annet følgende: «i ol er det ioc og de internasjonale forbundenes regler som er gjeldende. utøvere står fritt til å bruke hijab, slør og hodeskjerf i de olympiske landsbyene og på olympiske arenaer. i konkurranser bestemmes reglene av de relevante forbundene. i noen idretter er det restriksjoner knyttet til klær, inkludert men ikke begrenset til hijab, for å ivareta sikkerheten til utøverne». videre i artikkelen skriver amnesty at ioc, til tross for gjentatte krav, har valgt å ikke oppfordre franske myndigheter til å oppheve forbudet. organisasjonen påpeker at det franske hijabforbudet strider mot klesreglene til blant andre det internasjonale fotballforbundet (fifa), det internasjonale basketballforbundet (fiba) og det internasjonale volleyballforbundet (fivb). amnesty har undersøkt regelverket i 38 europeiske land, og de konkluderer med at frankrike er det eneste landet med et slikt forbud. «det olympiske charteret er ganske tydelig: rettighetene skal sikres uten diskriminering av noe slag. (...). likevel handler idrettsutøvere i samsvar med nasjonal kontekst. religionsfrihet tolkes ulikt, og dette gjenspeiler seg også i nasjonale tilnærminger til idretten. bruk av hijab, slør eller hodeskjerf er svært omdiskutert i mange land, både der det er obligatorisk, valgfritt og forbudt», skriver ioc til ntb. (ntb)  Seks svenske idrettsutøvere går rettens vei – krever OL-plass

  Kilde: NRK - Sport | Publisert: (tirsdag 16. juli 2024 KL:16.37)
  seks svenske idrettsutøvere er svært misfornøyd med ikke å ha blitt tatt ut til ol selv om de er innenfor på ranking. nå går de til idrettens voldgiftsrett (cas). det kommer frem hos sveriges radio. de seks utøverne er de fem friidrettsutøverne rebecka hallerth (slegge), sara lennman (kule), yolanda ngarambe (1500 meter), leo magnusson og simon sundström (3000 meter hinder), samt seileren emil bengtson. alle seks er innenfor kvalifiseringsgrensene til den internasjonale olympiske komité (ioc), men sveriges olympiske komité har valgt å utelate dem. grunnen som ble gitt, er at de ikke når opp til kravet om at en topp-tolv-plassering er innen rekkevidde. de har sammen gått rettens vei for å få en mulighet til å delta i sommerens ol i paris, og mener at de svenske uttakskriteriene strider mot den olympiske bevegelsen. den siste tiden har den norske hinderløperen jacob boutera vært misfornøyd med olympiatoppen av samme grunn etter norges ol-uttak. du kan lese mer om det her. (ntb/nrk)

  Svenske idrettsutøvere går til CAS – krever OL-plass

  Kilde: NRK - Sport | Publisert: (tirsdag 16. juli 2024 KL:16.37)
  seks svenske idrettsutøvere er svært misfornøyd med ikke å ha blitt tatt ut til ol selv om de er innenfor på ranking. nå går de til idrettens voldgiftsrett. de seks utøverne det gjelder er rebecka hallerth (slegge), sara lennman (kule), yolanda ngarambe (mellomdistanseløping), leo magnusson og simon sundström (hinder) samt emil bengtson (seiling). alle seks er innenfor kvalifiseringsgrensene til den internasjonale olympiske komité (ioc), men sveriges olympiske komité har valgt å utelate dem. grunnen som ble gitt, er at de ikke når opp til kravet om at en topp-tolv-plassering er innen rekkevidde. de har sammen engasjert cas for å få gjennom sin sak. målet er å få ol-billett til paris-lekene, som starter 26. juli. den siste tiden har den norske hinderløperen jacob boutera vært misfornøyd med olympiatoppen av samme grunn etter norges ol-uttak. han mener seg forskjellsbehandlet. (ntb)  Boksemesteren Steffen Tangstad begravet fra Tønsberg domkirke

  Kilde: NRK - Sport | Publisert: (torsdag 11. juli 2024 KL:13.47)
  familie, venner og idretten tok et siste farvel med steffen tangstad i tønsberg domkirke torsdag. han regnes for å ha vært norges beste mannlige bokser. tangstad døde i slutten av juni og ble 65 år gammel etter lang tids sykdom. begravelsen ble lagt til tønsberg, som var byen tangstad kom fra. to ganger ble tangstad europamester i tungvektsboksing. han skapte boksefeber i norge da han gikk vm-kamp mot michael spinks i las vegas 1986. ingen nordmann har før eller siden bokset om vm-tittelen i tungvekt. tapet for spinks på teknisk knockout ble tangstads siste kamp. totalt i karrieren gikk tangstad 28 kamper som proffbokser. han vant 24 av dem, mens han tapte to og gikk to uavgjortkamper. – steffen tangstad er en legende i boksemiljøet, og han satte norsk boksing på kartet internasjonalt. han var en ambassadør og et forbilde for en hel generasjon, sa proffbokser kevin melhus (34) til nettavisen da tangstads bortgang ble kjent. etter karrieren deltok tangstad i tv-programmet «skal vi danse», og han var også foredragsholder en periode. steffen tangstad hadde nervesykdommen polynevropati. i 2019 måtte han amputere venstre bein fra kneet og ned. (ntb)

  Keegan Bradley ny USA-kaptein i Ryder Cup – Woods sa nei

  Kilde: NRK - Sport | Publisert: (tirsdag 9. juli 2024 KL:07.09)
  keegan bradley skal lede et revansjesugent usa-lag i neste års ryder cup i golf. 38-åringen blir den yngste kapteinen siden 1963. bradley erstatter zach johnson, som måtte tåle kritikk for sin lagledelse da europa vant fjorårets turnering i roma. bradley har to ganger før deltatt som spiller i ryder cup i 2012 og 2014. begge gangene gikk europa av med seieren. neste ryder cup-utgave spilles på bethpage black-banen i new york i september 2025. der vil den da 39 år gamle bradley bli den yngste kapteinen siden arnold palmer var spillende kaptein som 34-åring i 1963. – min lidenskap for golfens største begivenhet har aldri vært sterkere. ryder cup er ulik noen annen konkurranse i idretten vår, sier bradley. tiger woods hadde et stående tilbud til å bli ny kaptein, men han takket nei. i mai uttalte han at han ikke ønsket å påta seg rollen om han ikke kunne bekle den fullt ut. – jeg bruker allerede så mye tid på pga, sa woods. engelskmannen luke donald fortsetter som europa-kaptein etter seieren på hjemmebane i fjor. da hjalp viktor hovland til med storspill. (ntb)

  Warholm-konkurrent med svakt løp i Diamond League

  Kilde: NRK - Sport | Publisert: (søndag 7. juli 2024 KL:16.07)
  alison dos santos viste ikke kjempeform like før ol under søndagens diamond league-stevne. han vant likevel på tiden 47.78 sekunder. – her var han ikke riktig så sprek som jeg hadde forventet, sier nrks friidrettsekspert vebjørn rodal. det var litt vind under konkurransen som kan ha påvirket tiden. løpet var dos santos svakeste løp denne sesongen. rasmus mägi presset dos santos helt inn til mål og endte på tiden 47.95 sekunder. diamond league-stevnet holde i paris drøye tre uker før ol skal avholdes i samme by. stevnet holdes charléty stadium, mens i ol vil friidretten holdes på det betraktelig større stadionet parc des princes.

  Uno-X-profil tar Tour de France-syklist i forsvar etter bisarr bot: – For en vits

  Kilde: NRK - Sport | Publisert: (lørdag 6. juli 2024 KL:10.01)
  julien bernard er bøtelagt av det internasjonale sykkelforbundet for å ha stoppet og kysset kona underveis på tempoen fredag. det får magnus cort til å reagere. lidl-trek-rytteren har selv lagt ut et skjermbilde av ucis avgjørelse i egne mekanaler. dieder kommer det fram at han er nødt til å bla opp 200 sveitserfranc (2300 norske kroner). underveis på fredagens individuelle tempoetappe valgte franskmannen å stoppe opp og kysse kona som sto langs veien. det falt ikke i god jord hos uci, som har valgt å bøtelegge bernard for «upassende atferd og for å ha skadet idrettens rykte». – jeg vil beklage til uci for å ha skadet idrettens rykte, men jeg er villig til å betale 200 sveitserfranc hver eneste dag for å gjenoppleve det øyeblikket, skriver han sarkastisk på x. også magnus cort, som tidligere i årets tour de france gjorde tilsvarende som bernard, har reagert på ucis avgjørelse. – for en vits. jeg regner med at jeg var heldig da de ikke fikk med seg at jeg gjorde det for noen dager siden, skriver cort på x , ledsaget av en video der han kysset kjæresten. fredagens tempoetappe utspilte seg kun halvannen time unna bernards hjem. – jeg så virkelig fram til denne dagen. jeg visste at kona og familien min var i bakken. jeg ønsket å nyte hvert eneste øyeblikk. det var et drømmeøyeblikk for meg, sa bernard ifølge nettstedet cyclingnews. (ntb)

  Hoelsveen sikret knepent gull på 800 m

  Kilde: NRK - Sport | Publisert: (fredag 28. juni 2024 KL:22.08)
  multitalentet malin hoelsveen, som representerer raufoss, vant en tett duell på 800 meteren. – det var veldig jevnt, så jeg vurderte nesten om jeg skulle ta en supermann over mål, men det var nesten, smiler 19-åringen til nrk. malin ingeborg nyfors ble nummer to. jeg var mest fornøyd med å få det overstått og bli ferdig med det. surt å tape med så små mengder. jeg vet jo hva malin er god for, sier sølvvinneren til nrk. hoelsveen har også hevdet seg i toppen i langrennsprint, og satser fortsatt på begge idretter. – jeg tenker å ta et løp og én sesong av gangen, sier hoelsveen lurt på spørsmål om hvilken av idrettene hun vil gå for videre.

  ol-vinner i tårer etter fall i uttaksløp: – noe av det tøffeste i friidretten

  Kilde: NRK - Sport | Publisert: (tirsdag 25. juni 2024 KL:07.17)
  Athing Mu (22) mislyktes i det amerikanske uttaket i Eugene. Dermed går OL i Paris uten den regjerende mesteren på 800 meter. Mu gikk i bakken etter 200 meter i mandagens løp, og hun kom seg aldri fram i feltet igjen. 22-åringen var i tårer da hun krysset målstreken på sisteplass. Bare de tre beste fikk OL-plass. Mu, som vant VM-gull i 2022, hadde ikke løpt noen konkurranser denne sesongen som følge av skadetrøbbel. Likevel hadde hun nok forventet å ta seg til lekene i Paris. (NTB)

  Karsten Warholm dropper trolig NM: – Krevende å finne plass

  Kilde: NRK - Sport | Publisert: (tirsdag 18. juni 2024 KL:17.11)
  karsten warholm blir trolig ikke å se i friidretts-nm neste uke. mesterskapet i sandnes arrangeres 27. til 29. juni. warholm tok em-gull på 400 meter hekk i roma i forrige uke og har ol i paris som sitt store mål denne sesongen, hvor han skal prøve å forsvare gullet fra lekene i tokyo i 2021. friidretten i ol starter 1. august. – nm har alltid vært et viktig arrangement for karsten. han vil så langt som det lar seg gjøre stille der. men i år blir det litt utfordrende med tanke på sesongen, som er veldig tettpakket med stevner og mesterskap, der ol blir det viktigste, skriver warholms mor og manager, kristine haddal til nrk. – det har derfor vært krevende å finne plass til nm i år. men vi holder alltid mulighetene åpne, så om vi likevel skulle se at det er forenlig med den sportslige planen, så er det mulighet for etteranmelding til arrangementet, skriver haddal. den opprinnelige påmeldingsfristen gikk ut mandag kveld. på den foreløpige deltakerlisten står heller ikke noen av ingebrigtsen-brødrene eller narve gilje nordås.

  Skuffa Leknessund etter Tour de France-vraking: – Jeg følte jeg var klar

  Kilde: NRK - Sport | Publisert: (mandag 17. juni 2024 KL:10.19)
  det norske uno-x laget imponerte stort i sin debut i tour de france i fjor. i dag tok de ut årets tour-lag. – vi har kjørt utrolig bra i det siste, så det var en vanskelig prosess, sier sportsdirektør i uno-x gabriel rasch på dagens pressekonferanse. senest i går markerte laget seg da søren wærenskjold vant belgia rundt. han er blant de åtte som er tatt ut til tour de france: magnus cort, alexander kristoff, rasmus tiller, jonas abrahamsen, johannes kulset, odd christian eiking, tobias halland johannessen og søren wærenskjold. en som ikke fikk plass er andreas leknessund, som begynte å sykle for laget på nyåret: – det er et godt lag. det er åtte mann som er klare til tour de france. så kan jeg si at det er dritkjedelig å ikke få en av de plassene selv, sier en ærlig tromsøværing til nrk. leknessund fikk den tunge beskjeden i går. – jeg har dessverre ikke prestert godt nok tidlig i sesongen til å få plass. likevel hadde jeg troa på at det skulle ordne seg. jeg følte jeg var klar. jeg var like godt forberedt nå, som til løpa jeg har prestert i tidligere. jeg er ikke i sjokk, men det er likevel en skuffelse, forteller han. daglig leder i uno-x thor hushovd forklarer vrakingen til nrk: – det er leit at andreas ikke er med til tour de france, men han har dessverre ikke fått ut potensialet sitt. da er idretten brutal. det er en rytter som jeg nesten så på som soleklar, men dessverre har det mangla litt på nivået hans i år.

  Fortsatt vekst i norsk idrett – 24.500 flere medlemmer i 2023

  Kilde: NRK - Sport | Publisert: (fredag 14. juni 2024 KL:09.35)
  også i fjor økte medlemstallene i norske idrettslag. oppgangen var på 1,3 prosent fra året før. det viser foreløpige tall fra norges idrettsforbund. ved utgangen av 2023 var det registrert 1,856 millioner medlemmer, som er en økning på rundt 24.500. idretten har fortsatt ikke kommet helt opp på 2019-nivået. koronapandemien førte til et dramatisk frafall det første året, men trenden har siden vist en årlig moderat økning. det var også flere aktive utøvere, trenere og ledere i idrettslagene i 2023. veksten var på 3,7 prosent, som i rene tall ga en oppgang på 59.000. – dette er svært gledelige tall og viser at norsk idrett har jobbet svært godt og målrettet både med rekruttering og aktivitetstilbudet til våre medlemmer det siste året, sier konstituert idrettspresident arne bård dalhaug i en uttalelse. kvinneandelen økte igjen og endte i fjor på 40,71 prosent. – det er gledelig å se at kvinneandelen har økt jevnt og trutt de to siste årene etter en nedgang siden toppåret 2018. dette har vært et viktig satsingsområde både for idrettsstyret og for hele norsk idrett, sier dalhaug. dette var de tre største særforbundene i 2023: * norges fotballforbund (397.000 medlemmer) * norges håndballforbund (142.000) * norges golfforbund (134.000) (ntb)

  Nesten 900.000 såg Ingebrigtsen bli historisk

  Kilde: NRK - Sport | Publisert: (torsdag 13. juni 2024 KL:13.45)
  sjåartoppen til nrk i em i friidrett kom da jakob ingebrigtsen vant overlegent på 1500-meteren den siste kvelden. det var 891.000 sjåarar då ingebrigtsen sprong i mål i ensam majestet. i snitt var det 517.000 som følgde sendinga til nrk onsdag kveld. – vi er veldig fornøgde med oppslutninga rundt em i friidrett på alle plattformer. friidretten er i ein ny gullalder, og interessa er enorm, seier sportsredaktør espen olsen langfeldt i nrk. ingebrigtsen blei onsdag den mannlige utøvaren med flest em-gull gjennom historia. 23-åringen har tatt seks em-gull på seks forsøk.

  Alcaraz om OL-partnerskapet med Nadal: – Må oppleve det før jeg tror på det

  Kilde: NRK - Sport | Publisert: (torsdag 13. juni 2024 KL:10.11)
  carlos alcaraz (21) sliter med å ta innover seg at han skal være på lag med rafael nadal (38) i ol-turneringen i tennis. alcaraz fulgte nylig i nadals fotspor da han gikk til topps i roland-garros. det kan være starten på en ny tid i spansk tennishistorie. nadal, som har vunnet turneringen 14 ganger, er på vei bort fra profftennisen, mens alcaraz så vidt er i gang. i sommerens ol skal de to være makkere i doubleturneringen. det sliter alcaraz med å forstå. – å kjempe om en gullmedalje for mitt land sammen med mitt idol, er en av de tingene jeg må oppleve før jeg tror på det, sier alcaraz til forbes. alcaraz er regjerende mester i grand slam-turneringen wimbledon som avvikles fra de to første ukene i juli. i intervjuet med forbes er 21-åringen klar på hva han foretrekker. – jeg foretrekker å vinne ol-gullet over wimbledon. nadal vant ol-gull i single i beijing i 2008. i rio i 2016 ble det seier i doubleturneringen sammen med marc lopez. – ol-gull er det største i idretten. du får ofte bare ett eller to forsøk, sier nadal. (ntb)

  Duplantis tok EM-gull – verdensrekorden glapp

  Kilde: NRK - Sport | Publisert: (onsdag 12. juni 2024 KL:23.41)
  armand duplantis var nære på, men det ble ingen verdensrekord for det svenske fenomenet. han forsøkte seg på høyden 6,25 meter, men rev tre ganger. han tok imidlertid mesterskapsrekord da han hoppet over 6,10 meter. – han har tatt stavhopp til et helt nytt nivå og gjort idretten enda mer spektakulær enn den var tidligere, sier nrks ekspert vebjørn rodal. duplantis sikret em-gullet foran greske emmanouil karalis. tyrkiske esu sasma tok bronsemedaljen.

  Transkvinnen Lia Thomas nektes OL-sjanse

  Kilde: NRK - Sport | Publisert: (onsdag 12. juni 2024 KL:18.56)
  den amerikanske lia thomas skapte overskrifter da hun vant i det amerikanske collegemesterskapet tilbake i 2022 i kvinneklassen. thomas slo i collegemeserskapet blant annet ol-medaljøren emme weyant med nærmere to sekunder på 500 yards i fri teknikk. det internasjonale svømmeforbundet vedtok senere i 2022 at transkvinner ikke får delta i kvinneklassen i elitestevner hvis de var over tolv år da de gjennomførte kjønnsbekreftende behandling, noe som er tilfellet for thomas. den amerikanske svømmeren har argument for at reglene står i strid med vedtektene til forbundet og det olympiske charteret til ioc. saken har nylig vært oppe i idrettens voldgiftsrett (cas), hvor thomas hadde et håp om en avgjørelse som gjorde at hun fikk muligheten til å kvalifisere seg til ol. hun vant imidlertid ikke frem. det skriver the guardian. det internasjonale svømmeforbundet er fornøyd med avgjørelsen, som ifølge den britiske avisen kaller det for «et stort steg fremover i deres jobb med å beskytte kvinneidretten».

  Ingebrigtsen-rival tiltalt for doping-tukling

  Kilde: NRK - Sport | Publisert: (onsdag 12. juni 2024 KL:16.39)
  spanske mohamed katir ble tidligere i år utestengt i to år for brudd på meldeplikten. nå har også friidrettens integritetsenhet tatt ut tiltale mot ham for tukling. det opplyser de selv på egne nettsider. verdens antidopingbyrå (wada) definerer tukling som blant annet bestikkelser for å gjennomføre eller ikke gjennomføre en handling, at man forhindrer at en dopingprøve blir innhentet, at man påvirker testen eller gjør den umulig å analysere, at man forfalsker papirer eller at man gir feilaktige vitneopplysninger. katir var før utestengelsen blant de beste mellomdistanseløperne i verden, med vm-sølv på 5000 meter bak jakob ingebrigtsen i fjor. han har også fremdeles den europeiske rekorden på distansen, med tiden 12.45,01. katir tok også vm-bronse på 1500 meter i 2022.

  NIF følger ikke Amnestys hijab-oppfordring før OL: – Krevende

  Kilde: NRK - Sport | Publisert: (onsdag 12. juni 2024 KL:10.25)
  norges idrettsforbund vil ikke reagere på frankrikes forbud mot hijab for egne utøvere foran sommerens ol. amnesty international har sendt et brev til den internasjonale olympiske komité (ioc) og bedt dem oppfordre frankrike til å oppheve forbudet mot hijab for nasjonens utøvere. rådgiver frank conde tangberg i amnesty international mener norges idrettsforbund (nif) må stå fram. ntb har stilt spørsmål om hvordan nif reagerer på saken og hva forbundet vil foreta seg. – idretten har vist seg å ha stor samfunnsmessig påvirkningskraft. samtidig må vi erkjenne at det å endre eller oppnå unntak fra et arrangørlands lovverk, er krevende og først og fremst er et myndighetsanliggende, sier konstituert idrettspresident arne bård dalhaug til ntb. den franske sportsministeren amélie oudéa-castéra opplyste om hijab-forbudet i fjor høst. reglene om bruk av hijab har utløst flere debatter om religionsfrihet og integrering av muslimer i landet. (ntb)

Om 123Nyheter.no

123nyheter.no's kompliserte og automatiserte søkemotor-crawler er satt opp etter en rekke avanserte menneskelig manipulerte variabler som den arbeider kontinuerlig ut ifra. Ingen nettsteder kan betale seg høyere opp på treffsidene. Nettstedene hvor nyheters-overskriftene hentes fra, er håndplukket.

123nyheter.no utvikles
av Tveit MEDIA. »